top of page

Een fotoshoot in de felle zon? Waarom het niet altijd een goed idee is.

Bijgewerkt op: 14 nov. 2023

De zomer komt stilaan in aantocht en je hebt als gezin graag nog eens leuke foto's samen. Je draagt je leukste outfit en de warmte van de zon is zalig om in te staan.


Helaas zijn de foto's die in de felle zon genomen worden niet altijd de mooiste! Ik geef je graag mee waarom een zonnige dag niet altijd ideaal is voor je mooiste foto's en waar je best op let. Lees even mee.


De zon geeft harde schaduwen


Wanneer je in de felle zon staat, maak je ook schaduwen. Je ziet dan dus elke keer een zwarte schijn. Draag je een bril? Dan zie je de schaduwen van je montuur in je gezicht.


Maar ook als je geen bril draagt, zie je schaduwen. Kijk maar naar je neus, die geeft het duidelijkst schaduwen. Maar ook je wallen worden extra benadrukt. En wallen, dat willen we niet!


Buiten de donkere schaduwen en wallen, vallen ook donkere plekjes harder op in de zon. Want de zon zet alles extra in de kijker. Ook de oneffenheden in je gezicht.


Kijk je naar de zon? dan heb je spleetoogjes


Zo simpel is het. Wanneer je naar de zon kijkt, sluit je je ogen bijna standaard. Omdat je weet dat je foto's laat nemen, probeer je dit te vermijden. En zo krijg je spleetoogjes.

De simpele truc hiervoor is de "1 2 3 ogen open" truc. Helaas werkt deze niet altijd en krijg je de gekste gezichten te zien. Niet ideaal is.


Wanneer plan je dan best een fotoshoot?


Het weer in België is zo onvoorspelbaar. Op een uur tijd maken we soms elk seizoen mee. Al zijn er een aantal dingen waar we elke dag opnieuw rekening mee kunnen houden.


Kies een bewolkte dag


Op een bewolkte dag heb je het beste licht. Gek, he? Maar de wolken verdelen het licht overal gelijk waardoor alles er even mooi uitziet.


Laat een bewolkte dag je dus zeker niet afschrikken voor een fotoshoot in open lucht. Zo lang het niet regent is dit het beste weer om foto's te nemen.
Zoek de schaduwplekjes op


Is het toch zonnig? Zoek dan de schaduwplekjes op. Zo heb je geen last van spleetoogjes of harde schaduwen. Onder de bomen is bijvoorbeeld ideaal, maar ook in kleine straatjes zijn er voldoende schaduwplekken. In een open vlakte ga je helaas geen schaduw vinden. Een goede locatie is dan ook belangrijk. Ik geef je hier nog graag mijn drie favoriete locaties mee. https://www.karindevocht.com/post/de-3-mooiste-locaties-voor-een-fotoshoot


Golden hour is goud waard


Ja hoor, golden hour is echt goud waard. De zon is dan al wat gezakt en geeft een mooie gloed. Het doet je meteen stralen!


De zon is dan een pak zachter, dus hoef je je ogen niet meer dicht te knijpen. Maar ook de schaduwen zijn dan zachter, waardoor deze veel minder opvallen. Het enige nadeel is dat de zon maar even in deze positie blijft staan. Maar voor deze korte tijd geeft het wel de beste beelden.


Laat het weer je dus niet tegenhouden om een fotoshoot te plannen. Je weet hier toch bijna nooit wat het zal zijn en als fotograaf weet ik er de leukste plekje en momenten wel uit te nemen.74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page